A rear extension for a London townhouse kitchen renovation

We talk to Roundhouse designer Alison Lynch about her most recent kitchen project, including storage solutions and her functional design approach

Rear kitchen extension

London properties come at such a premium that you’ll want to get the most out of your investment.

Advertisement
Industrial luxe kitchen with pendant lights

The kitchen – the heart of the house – is a good place to start, and this renovation from Alison Lynch makes the most of a notoriously tricky and thin London townhouse.

The project in a nutshell:

Who lives here? Ben and Kate

Location: West London

Property style: Victorian townhouse

Designer: Alison Lynch, Roundhouse

Creating the perfect family-friendly kitchen was central to this rebuild. The couple wanted to totally redesign their inside space, even to the extent of forming a new basement complete with wine cellar.

A very large central island sits the heart of the kitchen, enabling the family to have as much prep space as possible and entertain guests in style. Natural minerals in the form of a quartzite counter on the island, which the couple chose themselves, add a luxurious vibe to the sleek design. Whilst brass handles, taps and edging under the counters give the metallic warmth that is proving so popular at the moment.

Metallic counter underedging

The island also has some great features up its sleeve, functional storage space as well as a downdraft extractor.

Innovative touches included by Roundhouse are some of the couples favourite features now, “we loved the mirrored splashback and hanging shelves above the sink from the beginning”, says Ben.

Hanging kitchen shelves

For this family of foodies, storage has been made paramount. “One of my favourite parts of the design now, is how the fridge, oven, hob, larder and storage all work together. It was important for the kitchen to be really functional,” adds Ben.

Floor to ceiling handless kitchen units

The kitchen now opens out onto the garden, this combined with roof lights means tons more natural light flowing into the room.

We spoke to designer Alison about her design reasoning.

How did you work with the space?

The glass wall with doors to the garden meant the kitchen needed to run along the left side.

The orange upholstered banquette adds to the sociable feel of the room and gives the maximum amount of seating available.

Because the opposite wall is quite a distance from the sink run, it made sense for that to be the seating area with the island working really well in between.

Kitchen with island and upholstered bench

What about the Roundhouse Urbo handleless cabinets, why did you choose those?

The planks are slightly bigger than usual, bringing a modern edge to a luxurious look.

Advertisement
Kitchen dining area

What’s your favourite part?

The choice of material – I love how the brass shelf and stone worktop elevate the kitchen to something very special.