When designer Tania Urban and her husband Matthew decided to remodel their kitchen, they knew the outcome needed to reflect their eclectic style. ‘It was really important for me to achieve an effortless blend of old and new,’ explains Tania. ‘There are lots of features in the building, but this is my style. I like to collect mannequins, typewriters, furniture and sewing machines.’

 

With such a personal project and her own passion for interiors, Tania took on the design herself, hiring freelance carpenter Jarek Kierklo to put her dreams into action. ‘I didn’t want a really modern kitchen that was all sleek white,’ says Tania. ‘This wouldn’t have worked in this house. I wanted to create something that was more ‘me’.’

 

 

Oil-treated white oak floorboards sourced from Holland were used for the cupboard doors, with a concrete grey worktop creating effortless juxtaposition against the light wood. This, alongside the lighting over the island, helps to introduce an industrial element within the space.

 

‘There was a lot of dead space in the kitchen before, and it wasn’t practical,’ explains Tania. ‘It was basically like a high-ceilinged box.’ Knocking down the wall between the kitchen and dining room, raising the floor and putting in skylights instantly tackled the awkward shape of the room, while an island made use of the unused space offering a more practical option for the busy family of six.

 

Tania’s varied collection of plants adds unique personality, showcasing her recent expertise learned through a degree in planting design. ‘The greenery softens the space and break the neutral colour scheme. The ones in the window also offer privacy from passers-by on the street, without compromising on light or the view outside.’

 

 

The flooring solution was inspired by a visit to a restaurant in Paris, although Tania took the idea a step further. ‘I loved how the tiling in this restaurant separated the bar with the eating space. But I decided to cut the hexagonal shaped tiles into the parquet floor to avoid a straight line.’

 

The result is a renovated space which has changed the atmosphere of the entire house, says Tania. ‘The light here is so different now, transforming the feeling of the room. Everyone wants to sit and be here now, it’s like a magnet for us to congregate as a family.’ 

 

Designed by Tania Urban @taniaurban on Instagram. Carpentry by freelance carpenter Jarek Kierklo.

 

Photos by Malcolm Menzies

 

Article by: Molly Forbes