What do you do with a dingy, dysfunctional kitchen? Build an extension and create a tailored space, flooded with natural light and that steps right out on to the garden, of course. That’s exactly what Daniel Harris from Cross Harris Architects did with this South London project. Speaking of the initial brief, he says: ‘The clients’ main aim was to unlock their current kitchen, which was impractical and had very poor lighting. With a child soon on the way, the couple wanted a bright, focal area where the whole family could be together.’

 

Daniel decided to pull the kitchen away from its previously dark spot and bring it further down into the garden, filling it with light. ‘The design is very warm and has a real richness to it,’ he explains. ‘It doesn’t have the coldness of some minimal, contemporary kitchens. The clients had a clear idea of the colours they wanted and I think the dark hue of the cabinetry really grounds the whole space. Thanks to the glass doors and full-length windows, the room is full of light, and it feels very peaceful, serene and secluded, despite being in what is actually quite a built-up area of the city.’

 

 

Daniel and his team not only drew up the architectural plans for the extension, but also provided the detailed designs for the kitchen. ‘The kitchen suppliers, Folde, were happy to use our drawings and there was a lot of discussion about the details, which I really enjoyed. The clients were keen to get involved and had many ideas of their own. In fact, their engagement was amazing.’

 

 

Daniel and his team specialise in bespoke, high-end private housing, with a particular focus on listed and sensitive residential projects. Running since 2001, they are a design-led practice based in central London - you can find out more here.

 

Photos by GG Archard / Arcaidimages.com

 

Article by: Katy McIntosh