Interior designer Lykke Larsen never set out to fully remodel her kitchen. ‘One thing led to another and it just sort of happened,’ she jokes. ‘We had a small island near the oven but there was never enough room to sit there. It got to the point where it irritated me so much I decided to make a change, but I kept getting new inspiration and we ended up with a whole new kitchen.’

 

 

The former kitchen in this family’s five bedroom Surrey home featured sleek white cabinetry with black counters in a gloss finish, but when designing the updated space Lykke veered towards more classic style in keeping with the house. ‘At one point in the planning I was thinking about cabinets in Swedish blue,’ explains Lykke. ‘But I decided this might clash with the rest of the house which is quite modern and classic. We actually have a summer house in Denmark which has a very similar dark kitchen so I knew this would work here too. The dark cabinets help to give the space a contemporary feel and the colour works well with both the traditional-style old beams and the other rustic features in our home, as well as the modern art.’

 

 

Despite the dark cabinetry, hand-painted in Pot Hole – which is a statement shade by Icelandic paint brand Eicó – the kitchen retains its light and airy feel. This is largely because of the south-facing garden it overlooks, emphasised by the installation of new French doors opening out directly onto the garden. ‘The doors open up the kitchen even more now,’ says Lykke. ‘I’d always wanted doors instead of the windows we originally put in when we first renovated the house and was glad to make the change. Being able to go outside from the kitchen works better for the way we live as a family.’

 

 

The new kitchen has been a game changer, transforming the way the family lives, eats and socialises. ‘We have nearly all our meals at the island now,’ explains Lykke. ‘The bespoke bar chairs are like proper dining chairs, just with high legs. We can fit seven people around the island so it’s very sociable. It’s just a lovely area to sit, and when the chandelier above the island is lit, it feels so cosy.’

 

You can find out more by visiting solakitchens.com

 

Photos by Mia Lind 

 

Article by: Molly Forbes