Sam Klopper, Matt Davis and Olivia Reeves from Klopper & Davis Architects talk to us about this design.

 

Can you tell us about the design of the bed and headboard?

We wanted to maintain the character of the room so the bed became an island orientated to take in the view. We designed a multi-functional piece of furniture as a bedhead and storage for the walk-in wardrobe area. There is also LED strip lighting on the bedroom alcove side for night reading.

 

How did you pick the materials?

We minimised the amount of materials used throughout the house, so there is a sense of continuity and flow through the spaces. In the bedroom we have kept the original floorboards and in the bathroom the flooring is a limestone which wraps around the wall and forms a splashback to the vanity. The neutral white wall tiles in the en suite are rectified and with few grout joints to form a minimal backdrop.

 

 

How did you plan the en suite room?

The vanity, toilet and shower are aligned on the internal dividing wall, allowing the gorgeous Art Deco timber framed window to remain intact. There is a tiled dividing wall which functions as a screen, creating a generous walk-in shower area.

 

And the vanity?

We wanted it to feel like a crafted, vintage piece. The design concept is similar to a mid-century vanity, where the edge of the cabinetwork is revealed. The doors are inset, so a contrasting white frame is expressed and a solid leg reinforces the furniture aspect.

 

 

Photos by Angelita Bonetti

Article by: Ciara Elliott